Koude plasma bij tendinitis

Hoe beïnvloedt koude plasma de behandeling van tendinitis


De behandeling met koude plasma heeft een positief effect op de bloedsomloop, die wordt bevorderd. Evenzo wordt het zuurstofgehalte in het weefsel verhoogd. Het gebied moet dienovereenkomstig groot gebied en mogelijk 2 keer per dag worden behandeld. Bij het eerste teken kan behandeling met koude plasma ook preventief worden gebruikt om verergering zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Welke tekenen van tendinitis zijn er?


Dagelijkse controle


Allereerst moet bekend zijn dat tendinitis, in technische termen bekend als tendinitis, progressief is, dat wil zeggen dat het met de tijd vordert. De ernst van de symptomen is vaak subklinisch. Dit betekent dat de ernst van de symptomen in deze ziektefase aanvankelijk subliminaal is, dus niet voor de hand liggend. Vooral in het geval van peesontsteking is het belangrijk om in te grijpen voordat de symptomen erger worden. Als de ontsteking echter al vergevorderd is, wordt deze een klinische of acute ziekte genoemd.

Eerste waarschuwingssignalen


Als u een verandering in de peespalpatie opmerkt, b.v. dat de plek heet is of dat je paard pijn heeft bij aanraking, dit zijn ernstige tekenen. Daarom moet men deze regio regelmatig bemonsteren. Dit kun je het beste doen voordat je gaat rijden tijdens het poetsen en dan voordat je het paard terug in zijn box plaatst. Na verloop van tijd zul je leren hoe de pezen van je paard zich in een gezonde toestand voelen en daarom veranderingen onmiddellijk opmerken. Als u wijzigingen opmerkt, is het belangrijk om snel aan de slag te gaan of zo snel mogelijk een dierenarts te krijgen.

De gevreesde kreupele man


Evenzo moet een kreupele persoon serieus worden genomen, zelfs als er geen fysieke tekenen van peesbeschadiging kunnen worden gedetecteerd. Dit is vaak het geval wanneer de hamstring of de diepe flexorpees worden aangetast, omdat deze het minst voelbaar zijn. Vaak duurt de kreupelheid ook tijdelijk, dus soms vraag je je zelfs af of je het je niet alleen hebt voorgesteld. Hoewel men de oorzaken van een kreupel niet kan generaliseren, kan ten minste worden waargenomen dat het intensiever voorkomt op diepe grond en wanneer het warm is.

Maar hoe kon het zelfs leiden tot de ontwikkeling van tendinitis?


Vaak hebben we de neiging onszelf de schuld te geven en vragen we ons af of het ontstaan ​​van tendinitis niet had kunnen worden voorkomen. Daarom is het goed om te weten dat er 3 mogelijke oorzaken van tendinitis zijn:

Peesziekte door congestie: het komt voor bij paarden die zwaar worden belast. Dus hier is een onbalans tussen de belasting van het paard en het vermogen van zijn pezen om zich aan te passen aan de belasting. Dit type peesbeschadiging geneest spontaan wanneer het paard wordt gespaard.
Degeneratieve peesziekte: het komt vooral voor bij volwassen of oudere paarden. Degeneratieve ontwikkeling kan niet worden gestopt, i. genezing is niet mogelijk. Het resultaat is altijd een verandering in de vezels van de stof, wat resulteert in een verlies van elasticiteit. De bescherming van het paard kan in dit geval de symptomen verlichten, maar leidt niet tot een volledig herstel.
Positiefout: Sommige paarden vertonen bepaalde veranderingen in het lichaam, die de ontwikkeling van chronische tendinitis bevorderen door een ledemaat te overbelasten.
Ondanks alles komt peesbeschadiging het meest voor bij sportpaarden. Paarden hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van discipline en intensiteit. Een paard dat voornamelijk wordt gebruikt voor veelzijdigheid heeft namelijk de neiging om problemen te hebben met de kettingdrager of de oppervlakkige buigpees. Paarden die worden gebruikt in de springsport hebben ook vaak problemen met de oppervlakkige flexorpees, maar ook met het ondersteunende ligament van de diepe flexorpees. Recreatiepaarden daarentegen hebben meestal klachten over de diepe flexorpees. (Bron: Equisense)